Fiberoptik Kablo altyapılı smatv teknolojisi

Günümüz bina teknolojilerinde kullanılan; zayıf akım bina elektronik tesisat sistemlerinin en önemli alanlarından biride, dijital TV yayın merkezi kurulumu ve televizyon yayınlarının bina içinde dağıtılmasıdır.
Dikey olarak kat sayılarının yükseldiği rezidans, hotel, gökdelen gibi ve yatay mesafelerin arttığı siteler, villa grupları, AVM, kampus gibi büyük ölçekli TV dağıtım sistemlerinde; mikrovolt seviyelerindeki tv sinyalinin pasif dağıtım elemanlarında ve koaksiyel kablolarda zayıflaması önemli bir olumsuz faktördür.

Merkezi uydu tesisatındaki yatay ve dikey mesafelerin artması ve tek merkezden beslenmesi gereken abone priz sayısının fazlalığı yüksek frekanslı ses ve görüntü sinyali dağıtımında; yeni çözümleri gündeme getirmiştir.
Sinyal kalitesini düşürmeden; C/N (işaret/gürültü) oranını SMATV sisteminde yüksek bir seviyede tutmak için düşük kayıplı dağıtım elemanları ve kablolar kullanmak şarttır.

Bunun için günümüzdeki en iyi çözüm; fiber optik kablolar ve fiber optik dağıtım elemanları kullanmaktır.


Fiber optik merkezi televizyon headend ve saha dağıtım şeması

Fiber optik kablolarda taşınan elektrik akımı değil, bir ışın demetidir.
Televizyon sinyallerinin fiber kabloda iletilebilmesi için önce bir lazer ışınına dönüştürülmesi gerekir.
Bu da; mesafeler çok fazla da olsa, sinyallerin kayıpsız olarak uç noktalara taşınması demektir.

Televizyon yayınlarının taşınması, dağıtılmasında single mod Fiber kablolar kullanılmaktadır.
Bu kabloların en büyük getirisi;
kilometrede 0.2 dB kadar düşük bir kayıp oluşurken en yüksek veri hızlarında bile hata oranları çok düşük seviyelerde kalır.
Fiberoptik LNB ile veya normal LNB'nin fiber transmitter ile dönüştürülerek oluşturulan optik sinyal ile; uydu anteninden gelen yayınları kilometrelerce öteye, arada hiçbir kuvvetlendirici ve aktif eleman olmaksızın taşıyabilir ve dağıtabilirsiniz.

Yerleşim yerindeki binaların mimari durumuna göre çeşitli sayılarda (2, 4, 8, 12, 16, 32 .. gibi) fiber bölücüler kullanarak kablo dağıtım altyapısını oluşturabilir.

Dağıtım sahasında uzak noktalara kadar ışın demeti olarak ulaşan bu yayınlar; bina ana girişlerinde tekrar fiber - RF dönüştürücüler ile RF sinyali dediğimiz televizyon alıcısına uygun sinyal haline dönüştürülür. RF sinyaline dönüşen TV yayınları bina içlerinde bulunan klasik coaxiel kablolar ile bina içinde dağıtım yapılmış olur.

Merkezi uydu televizyon tesisatı uygulaması yapılan alanda kili, üçlü, dörtlü optik bölücüler kullanılarak; büyük ölçekli dağıtım sistemleri yapabilmek mümkündür.
Böylelikle uzak mesafelerdeki yerleşim yerlerine sanki merkezi uydu sistemimizin ana kaynağı olan headend kurmuş gibi işlem yapmış oluruz.

Fiber kabloların ana yapısı silikon maddesinin coaxiel kablo yapısındaki bakıra göre çok daha ucuz olması, fiber kablodaki çok düşük sinyal kaybının avantajı ile saha dağıtımında yükseltici kullanılmaması; fiber altyapılı zayıf akım bina dağıtım sistemlerinin hızla yaygınlaşmasını sağlamıştır.

fiber kablolu smatv

Ayrıca; fiber optik tek damarlı kablodan taşıdığımız 4 polariteli uydu bandı sinyallerini (Yatay ve Düşey / Alt bant ve üst bantlar) Fiber optik konvertör vasıtasıyla klasik 4 farklı polariteye dönüştürerek; büyük sayılarda abonelere dağıtım yapabileceğimiz multiswitchli uydu bandı dağıtım sistemleri kurabiliriz.

Türkiyedeki fiber optik kablo ve dağıtım ürünleri sektörünün gelişmesiyle yaygınlaşan bu tip dağıtım sistemleri.. kamera görüntü ve sesleri, data - internet, telefon haberleşmesi gibi diğer bina zayıf akım dağıtım sistemleriylede entegre olarak; bina elektronik tesisat sisteminde kalite, kolaylık, emniyet ve ekonomiklik sağlamaktadır.

Multi media dergisi - Ekim 2011 sayısı - Nedim Pala makalesi

Fiberoptik altyapılı, geniş bantlı SMATV ( merkezi uydu televizyon tesisatı ) proje uygulaması ve bileşenleri. Projede Ulusal Kanallar UHF alt bandlarında DVB-C olarak, yabancı uydu kanalları DVB-C olarak VHF bandında, D Smart yayınları site modülatörü kullanılarak UHF üst bantlarda ayarlanarak dağıtım sistemine verilmiştir.
Digitürk kanallarıda; L Band ( Uydu Bandı ) 950 MHz. - 2.150 MHz. olarak verilmektedir.
Tüm bu yayın bantları; smatv sisteminin headend kısmında dengelenip birleştirilerek fiberoptik altyapıya verilecek şekilde hazırlanmıştır.

Bu projede kullanılan dijital headend cihazı aşağıda resmi görülen QAM Modülasyon sistemli merkezi uydu cihazdır.

Bu Headend - merkezi uydu yayın ana ünitesi - 16 Uydu transponderi girilmekte ve DVB-C olarak ta; 16 Paket Uydu yayın çıkışı alınmaktadır.



Blankom Dijital Headend
Ortalama 1 transponder - uydu pakette - 8 televizyon yayın kanalı olarak kabul ettiğimizde; 16 Paket x 8 TV kanalı = 128 civarı uydu kanalı izlenebilmektedir.

Headend sistemini oluşturulan RF yapıdaki DVB-C Paketleri + D Smart merkezi uydu cihazından alınan - Smart City kaynaklı DSmart Paketleri ve Uydu bandından alınan Digitürk Paketleri birleştirilerek; tek bir koaksiel kabloda toplanmakta ..
birleştirilen bütün televizyon yayın sinyalleri ; koaksiel kablo giriş - fiber çıkış olarak çalışan fiberoptik transmitter cihazı sayesinde, fiberoptik sinyale (ışık demetlerine) dönüştürülmektedir.

Işık demetleri formatına getirilen sinyaller herhangi bir kayıp ve bozulmaya uğramadan en uzak noktalara kadar villa - apartman blok girişlerine kayıpsız ulaşmaktadır.

Villa ve apartman şeklindeki konutların ana girişlerinde Optik kablolar (ışık demetleri) bu seferde; Fiber Receiver vasıtası ile yeniden koaksiel kablo sistemine dönüştürülerek; konutlardaki daire - villa prizlerine dağıtılmaktadır.

Böylelikle SMATV sisteminin her priz çıkışında 200 civarında Türksat uydu TV kanalı, 100 ad. Yabancı TV kanalı ve 500 civarında Digitürk ve D Smart platformu TV kanalları ve 50 civarı Radyo kanalları alınarak sitedeki konutların televizyon prizlerine dağıtılmaktadır.

Bu teknolojiyle yapılan merkezi uydu televizyon tesisatı uygulamasının en büyük avantajı . .
yüzlerce yerli ve yabancı dijital televizyon kanalını sadece televizyon alıcısı ile her noktada izleyebilmek, sadece Digiturk ve DSmart platformlarındaki özel yayınların izlenmesini istediğimizde herhangi bir TV priz noktasında platform alıcılarını kullanmak olmaktadır.