Hotel IPTV sistemleri.

Hotel IPTV sisteminde TV yayınları, geleneksel merkezi uydu sistemlerinde olduğu gibi, çanak antenler ile alınır.
Ancak yayınlar koaksiyel kablolarla odalara dağıtmak yerine Uydu-IP Gateway adı verilen uydu televizyon kanallarını, IP olarak kodlayan cihazlar ile her kanala bir IP adresi verilerek otelin yerel network ağında yayın yapılır.
Müşteriler odalarında bulunan TV alıcılarına bağlı SetTopBox lar veya Android Stick sayesinde televizyon alıcılarından yerel ağda yayınlanan yüksek çözünürlüklü televizyon kanallarına ulaşırlar.
Veya .. Hotel TV denilen (Multicast udp yayınları direk olarak alan) televizyon alıcıları ile izleyebilirler.

Hastane binalarındaki kullanım ihtiyaçlarına da çok uygun olduğu için bu tür sistemlere Hospitalty TV sistemi de denilmektedir.

Hotel iptv sistemleri; sırasıyla;
- IP Gateway adı verilen Uydu yayınlarını IP formatına çeviren cihaz
- otele yapılmış olan bir multicast switch özellikli yerel network
- uç noktalarda SetTopBox / android stick veya multicast özellikli hotel TV'lerinden oluşan bir sistemdir.


Hotelin yerel networkünün switch sistemi IGMP özellikli (akıllı switch) olmalı ve Multicast denilen bir noktadan çok noktaya dağıtım sistemi şeklinde yapılandırılmalıdır.

Hotel IP TV tesisatı blok şeması 
 

Hotel iptv sistemleri sizlere; diğer merkezi uydu yayın tesisatlarından farklı olarak

- Limitsiz sayıda SD ve HD (yüksek çözünürlüklü) uydu - yerel - kablo televizyon yayını.
Kanal sayısı sistem odasındaki IP TV merkezine konulan Uydu giriş / IP çıkış Gateway cihazının dijital uydu paket (transponder) sayısı ile orantılıdır.

- Yerel networkün herhangi bir noktasından veya uzaktan internet üzerinden web arayüzü ile erişim yoluyla sistem kontrolu, uydu TV kanal güncelleme, ekleme, değiştirme olanakları sunar.

- Her türlü internet seçeneklerine hotel odalarındaki televizyon üzerinden bağlanabilme.
Otel IP TV tesisatındaki televizyon cihazlarına bağlanan Settopbox ve çubuklarda (stick) internete ulaşım ve diğer medya teknolojileri ile ilgili çok geniş olanaklar vardır.

- Otel bilgisayarınızda oluşturduğunuz hotel tanıtım, bilgilendirme, power point sunumlarını, kodlu yayın yapan dijital platformların özel yayınlarını, dvd cihazı veya blueray vasıtasıyla oynatılan filmleri de.. encoder cihazı ile televizyon kanalları ile birlikte hotel televizyonlarınızda izletebilirsiniz.

Ayrıca bu sistem ile; otel salonları veya toplantı odalarından herhangi birinde yapılan bir seminer, kurs, tanıtım toplantısı gibi herhangi bir etkinliğin, herhangi medya aracı, kurum web sayfası veya belirli alıcılara internet üzerinden iletilmesi mümkündür.

Dijital yayıncılık sektöründe Digital - Signage denilen teknolojiye de, Hotel ip tv tesisatı ile birlikte ulaşmış olursunuz.
Ortak kullanım yerlerindeki TV ekranlarında otelin özel sunumu, hizmetlerin tanıtımını veya canlı bir yayın akışını yayınlayabilirsiniz.

Yerel network veya internet ile uzaktan yayın merkezindeki cihazların web arayüzüne erişerek yayın içeriğini değiştirebilir, sonlandırabilir, başlatabilir, canlı yayın veya video yayın akışına geçebilirsiniz.

- Yerel Network üzerinden IPTV tekniği, geleneksel coaxiel kablolara göre, dağıtım şebekesi üzerinden çok daha fazla veri akışına izin verir. Coaxiel kablo şebekesinin sınırlı olanakları, klasik TV yayın dağıtımlı cihazlardaki bant genişliği sınırlamaları dolayısı ile elde edemediğiniz çok sayıda HD kanal, 4K yayınlar, videolar gibi teknolojilere erişebilirsiniz.

IP kamera güvenlik izleme sistemlerindeki gerekli gördüğünüz lokasyonları da (eğlence - animasyon, sahil görüntüsü .. gibi) aynı sistem ile iptv tesisatına dahil edebilirsiniz.

- Gerekli gördüğünüz bir iş modeli ise; Oteldeki bir bilgisayara kurulan Settopbox yönetim ve kanal yönetim programı kurarak müşteri profillerine göre kanal ve içerik paketleri oluşturabilir, settopboxlar üzerinden kişiye özel dil, kanal listesi ile televizyon kanalları içerik yönetimi yapabilirsiniz.

Böylelikle  hoteldeki müşterilere özel kanalları izleterek Pay TV denilen ücretli kanal sistemi de yapmış olabilirsiniz.
IP no.ları ve mac ID numaraları vasıtası ile yerel network üzerinde görülebilen, her biri farklı bir noktada olan settopboxlara;
yayın merkezindeki yönetim serverından toplu mesaj veya özel mesaj yollayabilir, uyarıda bulunabilir, altyazı - text ile bilgilendirmede bulunabilirsiniz.

Network kablolarının erişemediği noktalarda da .. gerekli noktalara kablosuz erişim cihazı (access- point) koyarak kablosuz settopboxlara da ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Abonelikle çalışan paralı TV yayın portallarının içeriklerini grup encoder cihazları vasıtasıyla; TV kanalları üzerinde Logo üretebilir, kayan yazılar gösterebilir ve ekranlarda ürettiğiniz QR kod yönlendirmesiyle çeşitli imkanlar sunabilirsiniz.

Hotel iptv veya Hospitality TV olarak adlandırılan bu sistemler, aynı şekilde üniversite kampusü, rezidans, spor salonu, stadyum, AVM gibi toplu ticari yerleşim binalarının yerel ağlarında da uygulanabilir.
IP TV Headend - IGMP Switch - Settopbox

Büyük çaplı global Hotel gruplarının kendi bünyelerinde kullanmak için özel yazılım ve donanımlı, server sistemli, hotel yönetim sistemi (P.M.S.) ile paralel çalışan hotel iptv çözümleri
otelin yerel network şebekesine yönelik yüksek data akışı yüklediği ve otel PMS sistemiyle koordine olarak aplikasyon, lisans ücretleri gerektirdiği için orta ve küçük ölçekli Hotel ip tv sistemleri için uygun değildir.

Mevcut sistemde kullanılan Hotel PMS yazılımı ( Fidelio - Opera - AmonRa  .. v.s. ) ile ip tv yönetim yazılımlarının aplikasyon işlemini yapmak için gerekli olan çalışmalar, ip tv yazılımının barındırılması için gereken server donanımı, yazılım, kullanıcı lisans ücretleri, servis bakım hizmetleri gibi extra masraflar ile global zincir hoteller için düşünülen bu teknoloji,
küçük ve orta sınıftaki oteller için ağır ve gereksiz bir ekonomik yük getirir.

Yerel network şebekesine ağır bir data yükü bindiren ve gereksiz mâli yük oluşturan tesisat yerine  ''yalın IP TV'' dediğimiz;
  • Uydu TV yayınlarını IP formatına çeviren IP gateway + IP encoder
  • Multicast olarak çalışan swichler ve blendajlı ethernet kablosundan oluşan yerel network
  • Televizyonların arkasına konulan settopbox veya android stick ile gerçekleştirilen yalın hotel iptv tesisatı ile,

* esas amaç olan; çok sayıda, çok dilli HD kalitesinde televizyon kanalı izlemek ve hotel - hastane olanakları tanıtımı, reklam, aktivasyon, tanıtım  kanallarını otel müşterilerine sunmak;
güvenli, kararlı ve çok daha ekonomik olmaktadır.

Bu yöntemle; hotel veya kurumdaki televizyon cihazlarının marka ve model bağımlılığı olmadan tesisatta kullanılabilir,
Multicast yayın alabilme fonksiyonlu hotel TV gibi yüksek fiyatlı tv alıcılarına gerek duyulmadan.. sadece monitör özellikli bir tv cihazı tercih edilerek, tv alıcı maliyetinden de tasarruf sağlanır.

Otelde settopbox kullanmayıp, yayınlar direk TV alıcısı üzerinden izlenecek ise  ..?
Direk olarak aplikasyonsuz multicast yayın alma özellikli Hotel TV alıcısı çeşitlerinden biri  kullanılmalıdır.

Yalın IP TV diye tanımladığımız bu teknoloji aynı şekilde kurumsal firma binalarında, kamu yönetim, toplu yerleşim sitelerinde de yerel ağ üzerinde de yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.