IPTV / WEB TV INTERNET TV arasındaki fark nelerdir ?

İPTV de yayın yapılan bölge ve ağ sistemi sınırlı, kontrollu, güvenlidir. Aynı zamanda yapılan video – audio yayının kalitesi üst düzeydedir ve sistemi kuran - sistemin çalıştığı ağı işleten işletmecinin hakimiyetinde yapılmaktadır.

Yapılan yayınların işletici tarafından servis ve birebir kontrollü güvenlik garantisi vardır.
İnternet TV, Web TV veya bazı uygulamalarda OTT (over-the-top tv) olarak isimlendirilen sistemde; yapılan yayın kalitesi ise o bölgedeki internet altyapı kalitesi / hızı / bandgenişliği ve izleyicilerin kullandıkları cihazların ve hizmetlerin kapasitesi ile orantılıdır.
Bu yüzden izleyicilerin sayısı, zaman ve izlendiği bölgeler arasında farklılıklar gösterir.

- İPTV de; yayınlar izleyici tarafında ip tv kutularıyla (settopbox) veya yardımcı özel program yüklenmiş bilgisayarlarla izlenir.

İnternet TV ve WebTV sistemlerinde alıcılar bilgisayarlarından web browser veya çeşitli media programlarıyla (VLC, windows media player .. v.s) yayını izleyebilirler.

IP TV ve O.T.T. portallarında settopbox menu görüntüsü


- IPTV de; pay tv (ödemeli izleme), interaktif tv, izleyici tarafında direk kontrollü ve etkileşimli bir TV yayını vardır. Internet TV – Web TV - OTT sistemlerinde bu interaktif etkileşimler daha alt düzeydedir.

Halka açık ve internet bağlantılarına dayandırılarak yapılan düşük bant genişliği ve çözünürlüğü olan yayınlar “ web TV ” olarak adlandırılır.

Günümüz uygulamalarında; ip tv işini Telekomünikasyon altyapı firmaları - büyük çaplı internet servis sağlayıcı firmaları gibi kurumsal firmalar yapmaktadır.

Buna karşılık; web tv - internet televizyonu - OTT platformu kurmak, çalıştırmak, işletmek çok daha az yatırım isteyen ve yasal prosedürleri çok az olan bir iştir.
Yayınlar mevcut cloud (internet bulutu) üzerinden iletildiği için işletmecinin bu işte dağıtım altyapısı, tesisat gibi bir uğraşı olmaz.

Bir bölgeye, ülkeye veya şehre hitab eden bir internet TV - web TV kurmak konuyla ilgilenen ve video - etkinlik içerikleri olan herkesin yapabileceği bir iştir.

Video oynatımına uygun bir web sitesi + içerik olarak oynatacağınız videolar + aylık ödemeli olarak alacağınız CDN hizmeti ( yayınlarınızı uygun formatlarda düzenleyip internet bulutu üzerinden her türlü alıcı cihaz ile seyredilmesini sağlayan sunucu hizmeti ) yeterlidir.

IP TV veya O.T.T. headend