Su Uyur / Düşman Uyur / DATA Uyumaz !

2017 yılında ''bir dakika'' içinde Facebook’a 243 bin, Instagram’a 65 binden fazla fotoğraf yüklenmiş.

dakikada .. WhatsApp’tan 29 milyondan fazla mesaj gönderilirken, Skype ta 2 milyon dakikadan fazla arama gerçekleştirilmiş.
YouTube’a 400 saatten fazla video yüklenirken, spotify’da 1,5 milyondan fazla şarkı dinlenmiş, Netflix’ten ise 87 bin saatlik video izlenmiş.
Linkedin’de her bir dakikada 120 yeni hesap açılırken, dakikada 350 binden fazla tweet, 210 binden fazla da Snap atılmış.



Veriler statista.com sitesinden alınmıştır.

Ve bunlar gibi yüzbinlerce platformda, sosyal medya boyutlarında DATA marifetiyle; paralar kazanılıp, videolar, filmler, müzikler, aplikasyonlar oluşturulmuş / PC lerimizin notbuklarımızın Ipadlerimizin fonlarımız androidlerimizin ekranlarında, hoparlörlerinde, kulaklıklarında !

DATA kâh mal ürün olarak çıkıyor karşımıza data center üzerinden veya telekom firmalarından aylık ödeme yaparak parayla aldığımız,
kâh resim müzik ses, dosya, yazı, video diye adlandırdığımız veya herhangi bir yazılım programıyla oluşturulan bir ürün oluyor iş yaptığımız, cihazlarımıza yüklediğimiz, oynadığımız.

Herhangi bir kılıfa bürünerek (encode edilen - kodlanan) iletilen datadaki görüntüler, sesler, dalgalar, bilgiler insanların % 99,99 u boşluk olan biyolojik madde ! dedikleri bedenlerindeki algılama organlarındaki alıcı sensörleriyle (duyu organları) etkileşime geçerek, sinir sistemi üzerinden ilerliyerek, beyne ulaşıp nöronlar arasındaki snaps bağlantılarınında yeni kombinasyonlar kurarak ve bu kombinasyonlarla her an yenilenen,
kişiye bağlı connectom haritasını düzenleyerek o an içerisindeki biyolojik değerlerini, ruhsal yapı, düşünce davranış, etki tepki durumunu belirliyor.

Bazen dünyanın öbür ucundaki bir ses sinyali işaretine bürünerek (modüle edilerek) bizi sevindiriyor veya üzüyor.
Ya da bir taşıyıcı sinyal üzerinden gönderilerek 36.000 km. yukarımızdaki Clarke Kuşağı üzerindeki uydulara ayar veriyor,
Yetmişyedi milyon km. uzaklıktaki Mars gezegeni üstündeki uzay mekiğinden, uzay boşluğundaki Hubble Uydu Teleskopundan, yakın, orta ve uzak yörüngelerdeki gözlem, haberleşme, yayıncılık uydularından görüntü ses veri iletiyor.

Bir ve sıfırlardan ibaret olan data, bir an için var olan ve bir an içinde olmayan (karanlık) bilgi-veri ise ?
hep beraber saniyede 220 km. hızla sürekli olarak dönerek uçtuğumuz bu galaksi içindeki sadece bir an için salınım yapan titreşen var kabul edilip, açığa çıkan bir nokta ise DATA ?

Ayrıca; çeşitli yollarla iletilen data da; hiçbirşey bir yerden bir yere gitmeyip.. bazen
elektromanyetik dalga olarak evrenin herhangi bir boyutunda, bazen ışık olarak fiber optik
kabloların içinde, bazen de elektrik potansiyel farkı olarak bakır kablolarda veya bio elektriksel - bio kimyasal oluşum ve dönüşümle,
sinir sisteminin herhangi bir noktasında ve son aşamada beyinde açığa çıkıp algılanıyorsa ?

Fiziksel evrende dahil herşeyin kaynağı iletilen verilerin (dataların) insandaki beş duyu algılama araçları vasıtasıyla önce transforme edilerek (dönüştürülerek) sonra beyin tarafından decode edilerek (kodu çözülerek) hayâl ettiriliyorsa ?

bizlerin gördükleri duydukları dokundukları kokladıkları hissettikleri var kabul ettikleri ? . . gerçek zannettikleri, madde diye algıladıkları !
Sanal evrenin de, fiziksel evrenin de, atom altı evrenin de kaynağı orjini, her anda yenilenen, uyumayan, evrenin her zerresinde canlı bilinçli olarak her an açığa çıkarak var olan data olmuyor mu ?

dip not;
(Veri” veya “henüz işlenmemiş ham bilgi” anlamına gelen “DATA” ismi:

günümüzde pek çok araştırmacı bilim adamının yayınladığı bilimsel makalelerde, kuantum fiziğinde evrenin özündeki, onu meydana getiren “bilgiyi” ifade etmek için yaygın biçimde kullanılmaktadır )

okyanusum.com sitesi 2013 yılı Nedim Pala makalesi, girişteki foto grafik 2017 yılı değerleriyle güncellenmiştir.