Internet üzerinden Canlı TV Yayın İçin Gerekli Olan İnternet Altyapısı nasıl olmalı ?

internet üzerinden canlı televizyon yayını için bağlantımız nasıl olmalı ?


Televizyon kanalları - Haber Ajansları - Web TV - internet TV kuruluşları günümüz canlı haber ve etkinlik aktarımı ve ani gelişen (hot spot) olay yeri haberciliğinde internet üzerinden yayıncılığı yaygın olarak kullanmaya başladılar.

Geleneksel broadcasting sistemlerine göre canlı yayın maliyetlerinin çok daha düşük olması, gereken donanım ekipmanlarının çok daha hafif ve erişilebilir olması, 3G 4,5 G yayın sistemine göre siyah ekrana düşme, yayın kesilme riskinin daha az olması dolayısı ile, büyük kanallar ve ajanslarda Video Over IP sisteminden yararlanıyorlar.

Televizyon yayıncı kuruluşlarının canlı yayınlarını aktarma işleminin yanında internet tv ve web tv sektöründe de kullanılan İnternet üzerinden canlı yayın teknolojisinin sağlıklı ve yüksek kaliteli olarak yapılması için; aşağıdaki teknik noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.
internet üzerinden televizyon yayın iletimi

IP TV canlı yayın için internet bağlantısı özellikleri

1. Canlı yayın kalitesinde sorun yaşanmaması için canlı yayının yapılacağı alanda en az 5 Mbps. upload hızında paylaşımsız internet bağlantısı bulunmalıdır.

(h-265 özellikli encoder - decoder kullanılması durumunda 3 Mbps. yeterli)

Bu değerlerde internet upload'u bulunmayan yerler için; uydu internet hizmeti yapan firmalardan bağlantı desteği almak veya bir Ka-Sat uydu internet paketi edinmek gerekiyor.


2.Canlı yayın; aynı zamanda server sistemi ile internette de yayınlanacak ise ; sağlanacak internet bağlantısının CDN / içerik paylaşım ağı/ na IP bloğuna doğru portlarının hem upload hem download yönünde erişime açık olmalıdır.

3. Canlı yayın için gerekli olan internet bağlantısı encoder cihazına ethernet kablosu denilen kaliteli bir cat6 kablo ile aktarılmalıdır.

Kablosuz (wi-fi) internet bağlantısı üzerinden canlı yayın yapılması riskler taşımaktadır.

4. İnternet bağlantısının sağlanacağı cat6 kablolarında video akış paket kaybı yaşamamak için bu kablolar 100 metrenin altında olmalıdır ve canlı yayının sorunsuz yapılabilmesi için internet bağlantısında oluşabilecek paket kayıplarının %10’un altında olması gerekmektedir.

5. Kullanılan internetin CDN sistemine ( naklen yayını internete çoklayacak olan server ) ping süresinin 80 milisaniyenin altinda olması gerekmektedir.

6. Üst düzey sürekli profosyonel güvenli bir canlı yayın iletimi için; VPN metroethernet bağlantısı üzerinden UDP formatlı yayıncılık sistemi kullanılmalıdır.
encoder - internet - set top box ile tv canlı yayın