Dijital - Analog Headend arasındaki farklar nelerdir ?

Son on yıllık döneme kadar yapılan Merkezi Uydu Anten tesisatı headendleri klasik analog headend / PAL olarak yapılmıştır.

Merkezi uydu yayın teknolojisindeki gelişmeler, Dijital Platformların ve uydu TV kanallarının artışı, HD TV yayınlarının ortaya çıkışı, televizyon cihazlarının büyük, geniş ekranlı üretilmesi; artık mevcut durumdaki bu headend sistemini gelişen ihtiyaçlara göre yetersiz kılmıştır.

QAM modülasyon tekniği ile yapılan ve MPEG-2 / MPEG-4 teknolojisini kullanarak DVB-C dediğimiz (Sayısal Görsel Yayıncılık – Kablo TV)

Dijital headend ile Analog (PAL) headend farkları ve avantajları nelerdir ?


- Bir TV frekansından verilen TV yayın sayısı, eski teknoloji Headend sistemlerinde 1 iken; günümüz yeni teknoloji QAM (DVB-C) headend sistemlerinde seçilen uydu televizyon kanal paketine (transponder) göre .. ortalama 5 ile 10 adet arasındadır.

- Daha az veri kaybıyla birim zamanda daha fazla veri taşıyan, daha stabil ve ses - görüntü - data aktarımı MPEG sıkıştırma kullanılarak sayısal tv yayıncılığı ile yapılabilmektedir.

- Ortalama merkezi uydu televizyon tesisatı yayın dağıtımda RF band kapasitesinde sağlıklı olarak maksimum 60 TV kanalı tesisata dağıtılırken, bu sayı dijital merkezi uydu tesislerinde seçilen uydu paketlerine (transponder) göre yaklaşık 500 TV kanalı civarına çıkmaktadır.

- Aynı zamanda;
son yıllarda üretilen LCD, Led ve OLED TV alıcılarında DVB-C tuner bulunması, bu yayınların herhangi bir ilave cihaz (receiver, settopbox kutusu.. v.s. gibi) gerektirmeden izlenebilmesine imkan sağlamıştır.

- Led, Oled, LCD televizyon kalitesinin getirdiği büyük ekranda yüksek çözünürlüğe, ancak Dijital Headend kullanılarak erişmek mümkündür.

- Ayrıca klasik Headend sistemleriyle (PAL yayın sistemli - Analog ) izlenemeyen HD (Yüksek çözünürlüklü) yayınlarıda izlemek mümkündür.

- İnternet üzerinden erişim ile; kanal düzenlemesi ve teknik destek sağlanmasıda .. Dijital TV dağıtım teknolojisinin üstünlüklerinden biridir.

Tesisata dağıtılan televizyon yayın paketlerinin sıralaması, gruplandırılması, canlı TV kanalları izlenmesi esnasında yürüyen yazı, logo, banner eklenmesi, QR kod konulabilmesi de yeni tip bu tv yayın merkezleri ile mümkündür.

- Dijital Headend sistemi tekli veya iki modüllü eski analog teknolojilere göre, bir modülde en az dört transmodülatör bulundurması sebebiyle, elektrik enerji tüketimini % 70 oranında azaltır. Bu oran; sürekli devrede olan bu tür cihazlar için yüksek bir enerji tasarruf miktarıdır.

- Yer gereksinimi bakımındanda; eski tip headend teknolojilerine göre büyük oranda yer (hacim) tasarrufu imkanıda vermektedir. ( % 80 verimde ) Hacmin ve tüketilen enerji miktarının düşmesi ile birlikte de; sistemin soğutma havalandırma gereksinimleri azalmakta, kendi havalandırma fanları vasıtası ile tesisat merkezi çalıştırılabilmektedir.

Dünya çapında yaygın şekilde kullanılmaya başlanan bu standart hem büyük kablo TV (CATV) ağlarında ve hem de daha küçük uydu merkezli anten sistemi dağıtımlarında (SMATV) uygulanmaktadır.


merkezi uydu yayınlarının saha ölçü aleti ile incelenmesi

Merkezi Uydu, smatv, headend teknolojisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere bu sayfadan da ulaşabilirsiniz.