Yeni Çağın Robotları

Yolda yürürken, caddeden karşıya geçerken, toplu taşıma araçlarına inip binerken bile boyunları eğilmiş, ellerine yapışan oyuncaklarından gözlerini alamayan yeni nesil zombiler.

Mikrofonlu kulaklığınla sokak ortasında telefonuyla görüşürken .. sanki Mars'a gönderilen uzay aracına ayar veriyormuş havalarına bürünen iletişim manyağı olmuş az gelişmiş beyinler.
WhatSap ve sms mesajları okumaktan ve cevap yazmaktan, oyun oynamaktan .. beyinleri dumura uğrayıp, mayonez kıvamına gelmiş olan android işlemcili robotlar !

Yurttaşlık sorumluluğu, hak arama ve koruma bilincinden yoksun insan görünümlü insansılar, medeniyet ve teknolojiyi kredi kartıyla dokuz taksitle iphone – android telefon alarak feys, tivitır, instaya kilitlenmek, sanal renkli balonları patlatmak zanneden yığınlar ..


İnsanoğlu; son on yılda, önceki tüm tarihinde ürettiği kadar veri üretti. Yüzlerce kanallı televizyon alıcılarımızla, smart telefonlarımızla, her yerden bağlanabildiğimiz global ağ internetimizle; otuz yıl önce bir yıl boyunca karşılaştığımız bilgi toplamından beş katıyla artık her gün karşı karşıyayız.

Mobil telefon kullananların çoğunluğu ortalama on dakikada bir telefonunu kontrol ediyor.

Genç neslin büyük çoğunluğu yatak dahil cihazlarından ayrılamadan yaşıyor.

Sosyal medya ve internet bağımlılığının yüksek oranda olduğu ülkelerde, bağımlılarının beyin hacminde azalma tespit edilmiş.
Küçülmenin olduğu alan, duygusal verilerin işlenmesi, idari düşünme yeteneği ve dikkat gibi fonksiyonlara sahip bölgelermiş.
Trafik kazalarının yüzde otuz oranı sürücülerin telefonla meşgul olmalarından kaynaklanan orana ulaşmış.
Sanal dünyanın parıltılı ışıkları, eğlencesi; artık gerçek dünyanın sıkıntıları ve üstesinden gelinemeyen problemlerini görmemek için kullanılıyor.

Kapitalizmin küreselleşme ve yeni pazarlar – kazançlar getirmesi için geliştirilen araçları sadece üretim makinaları, telekomünikasyon, uzay ve savaş teknolojileri ile sınırlı kalmadı.
Buna paralel olarak yeni adıyla globalizm denilen sistem ile uyumlu olması için insan davranış, zihin, metabolizma ve genetik yapılarında da değişim ve kontrol projeleri geliştirildi.

Düşünemeyen, sorgulamayan, nerden gelip, nereye gitmekte olduğunun farkında olmayan yeni çağın insan nesli ‘’neo liberalizmin’’ ucuz ve uzaktan kumandalı robotu oldu.

Kendiliğinden üreyip çoğalan, ortalama kırk yıllık çalışma süresince kendi imkanlarıyla bakım ve barınma masraflarını karşılayan, fahişeleşmiş ve küresel çaptaki tröstlere entegre olmuş medya şebekeleriyle yönlendirilip programlanan ..
genetiği değiştirilmiş besin kaynaklarıyla enerjisini yenileyerek, biyolojik müdahalelerle orjin insanlıktan uzaklaşarak androidleşmeye başlayan, kullanma ömrü bitince de.. toprağa gömülen !


 
Tabiidir ki ! Her sistemde olduğu gibi, bu yeni sisteme de uyum sağlamayıp arıza çıkaran, entegre olmayıp sistem dışına çıkan, gelişen yeni araç ve teknolojileri tersine kullanarak ‘’kapitalizmin nimetlerine nankörlük eden’’ küçük bir aykırı azınlık ta olacak.


Bu azınlık ayrık otları da; çoğunluğu oluşturan robotlar dünyası devam ettikçe; seçim sistemleri, aydın - entel - sanatçı kontenjanları, milli irade - çoğunluk mahalle baskıları, gökteki tanrı mekanizmalarıyla kontrol altında tutulmaya çalışılacak.
Bu aykırılara en büyük tepkiyi de; sistem tarafından köle robot haline getirilmiş efendilerine tabi, itaatkâr büyük çoğunluğu oluşturan robotlar gösterecek.

''O mâhîler ki deryâ içredir .. deryâyı bilmezler'' şiirindeki balıklar gibi .. yapay, sıradan ve içi boş slogan, foto ve vidyolardan oluşan sahte sanal küresel akvaryumda yaşam devam edecek.