IPTV / OTT Portal Kurulum ve işletmeciliği

Gün geçtikçe artan internet kullanımı, internet bağlantılı cihazların yaygınlaşması, artan bağlantı hızları ve beraberinde gelen teknolojik gelişmeler ile; internet üzerinden canlı televizyon yayıncılık ve video iletimi yeni bir sektör oluşturdu.
Bu yazıda; yeni oluşan bu sektörün bir uygulaması olan iptv - ott platformu kurulumu ve işletmeciliği ile ilgili teknik konular incelenecektir.

IPTV ott Portal işletmeciliği; günümüzün gelişen ihtiyaçlarıyla Türkiye'de yerleşik olarak yaşayan yabancılara ve Avrupa Ülkelerinde yoğun olarak yaşamakta olan Türk Toplumlarına (Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Fransa.. gibi yerlerde) kendi dillerinde yayın yapan televizyon kanallarını anlık olarak izletebilmek amacıyla gelişmektedir.

Smart Televizyon üreticileri, internet servis sağlayıcıları, data center firmaları ve medya içerik üretici firmalar da; bu yöntemle televizyon kanalı, video yayınlarını, filmlerini, radyolarını internet üzerinden iletmek dağıtmak için ott portalına geçmekte.
(örnek olarak; NetFlix, YouTube, BlueTV, TV+ , Exxen, Puhu .. gibi)

Aynı zamanda çoklu tv - radyo kanallarına sahip medya kuruluşları; bu yöntemle yayın içeriklerini internet üzerinden dünya çapında ileterek, çok daha fazla izlenebilme imkanına ulaşırlar.

IPTV / OTT merkezi ve izleme cihazları blok şeması

OTT platformları dünya genelinde erişilen internet bulutu / cloud üzerinde çalışan bir teknoloji,
IP TV Platformu da; bölgesel ve özel bir telekom altyapı şebekesi üzerinde çalışan ( WAN - LAN ) sistemlerdir.

Gateway denilen uydu giriş - ip çıkış cihazları ile; uydulardan, internet veya karasal anten ile yerel yayıncı kuruluşlardan, kablo tv den gelen televizyon kanallarının ip formatına çevrilmesi ile tüm yayın kaynakları bir ip linki haline getirilir.

Bu yayınlar literatürde S.P.T.S. (single program transport stream) olarak adlandırılır.

Uydulardaki orjinal görüntü ve ses çözünürlüğü ile gelen kanallar Gateway tarafından udp ip formatına çevrilir.
Uydu Giriş / DBV-S/S2 . . IP Çıkış cihazı (gateway) Web kontrol arayüzü

İkinci aşamada TV yayınları internet üzerinden yayın yapılacaksa; transcoding adı verilen bant genişliği, çerçeve boyutu düzenlemesi işleminden geçirilir.

Portaldan verilecek TV yayınları standart bir bant genişliği ve ekran çözünürlüğü şeklinde transcoding işleminden geçerek public ip denilen; internet bulutu üzerinden yayınlanacak hale getirilir.
Transcoding işlemi Gateway + Transcoder tipi birleşik cihazlarla yapıldığı gibi, ayrı bir transcoding cihazı ile pop ip şekline getirilebilir.

Yapılan TV Video portalı settopbox cihazları ile ücretli / abonelikli değil de ??
PC Laptop Smart TV, Smart Tlf gibi cihazlardan serbest olarak seyredilecek şeklinde bir iş modeli oluşturulursa bu teknolojiye de web TV adı verilir.

Web TV yöntemi genellikle medya, ajans, gazetelerin web site video içerikleri ve ''canlı izle, web tv izle'' gibi aboneliksiz, ücretsiz sunulan iş modelinde kullanılır.

Televizyon / radyo / Video kaynaklarına ilave olarak çeşitli yayın kaynaklarındaki HDMI girişleri girerek bu yayınları da ip formatlı hale getirerek info kanal, canlı etkinlik kanalı, tanıtım kanalı, güvenlik kamera yol izlemesi gibi size özel içerikler verebilirsiniz.

Bu tür içerikleri; HDMI giriş / AV Giriş / SD- SDI giriş .. IP çıkış Grup Encoder cihazları ile elde edebilirsiniz.

OTT portalı grup encoder ile içerik yayını

Uygulamamızdaki IPTV - OTT Portal projesi 5 ana üründen oluşmaktadır.

1 - TV yayınlarını uydu - kablo veya çeşitli kaynaklardan alarak; ip formatına çeviren Gateway. (Uydu anten giriş - Ethernet bağlantısı ile IP data çıkış dönüştürücü)

2 - Çeşitli video kaynaklarından giren yayınları (hdmi, av, composit, sdi) ip çıkış haline getiren Grup Encoder.

3 - IPTV - OTT Portal kanal ve abone bilgilerini barındıran yönetim yazılımının bulunduğu server.

4 - Film video içeriklerinin barındırıldığı ve yüksek kapasiteli storage özelliği olan V.O.D. server.

5 - Oluşturulan TV yayınları, VOD yayınları ve diğer içeriklerin uç noktalardaki abonelerin (client) her türlü model ve markada televizyon cihazlarına bağlantılı SetTopBox.
- - - - -
Yapacağınız IPTV Platformunu yerel network / LAN/ WAN üzerinde çalıştıracaksanız ? internet bağlantısı ve CDN firma hizmeti almanıza ihtiyaç yoktur.


Portalınızın yazılımında yöneticilerin düzenleme ve güncelleme yapabileceği bir yönetim panelide olduğu için, bu portalı yerel network sisteminizin herhangi bir noktasından veya uzak erişimle internet üzerinden cihazlarınıza web arayüzü ile girerek kontrol edebilir, düzenleyebilir ve güncelleyebilirsiniz.

İzleyicileri gruplandırabilir, ülke /dil / tema / yaş / yetki durumuna göre çeşitli gruplardaki yayınları belirlediğiniz gruplara verebilirsiniz.

Günümüzde gittikçe artan HD televizyon kanal yayınlarının bu sistem ile daha fazla sayıda izlemek mümkündür.
Koaksiel kablolar, amplifikatör, dağıtıcılar, HD özellikli uydu alıcı gerektiren klasik uydu yayınları izleme sistemlerine göre çok daha ekonomik ve pratik bir çözümdür.

Oluşturulan OTT Platformuyla; izleyici kitlenize SetTopBox satışı yaparak portalınıza abone yapabilir, yönetici panelinden sizin tarafınızdan satılarak MAC ID no.ları aktif edilen SetTopBoxlarda istediğiniz abonelerin ip tv / ott portalınızı izlemesini sağlayabilirsiniz.

SetTopBox ların HDMI çıkışlarından her türlü televizyon cihazı ve modeliyle izlenebilinen bir portal oluşturabilirsiniz.

Böylelikle hedef izleyici kitlenizin herhangi bir çanak anten takımı, uydu alıcısı, çatılardan televizyon cihazına kadar inen kablo bağlantıları olmadan TV - Video yayınlarına erişmesine, normal bir televizyon alıcısının smart TV özelliklerine sahip özelliklere ulaşmasını sağlamış olursunuz.

Protel Eln. firma ip tv ürün atölyesinde gerçekleştirilen uygulamada kullanılan ürünler;

- Blankom IGS 900 Gateway / Blankom 8508 Grup Modulator
- Blankom IGA 4000 IP to IP Gateway / Blankom 6800 settopbox cihazları.
- Blankom Settopbox, kanal ve kullanıcı yönetim aplikasyonu.

yerel network üzerinde IP TV platformu