Televizyon Kanalları Monitoring Mozaik Sistemleri

Televizyon yayıncılık firmalarının, televizyon kanallarını ip haline çevirerek data center üzerinden internet ile yayın akış hizmeti sağlayan işletmecilerin, büyük çaplı merkezi uydu tesisatına sahip yerleşimlerdeki teknik elemanların en çok ihtiyaç duyduğu teknolojilerden biri de;
televizyon yayınlarının tek ekranda çoklu olarak izlenme, kontrol ve kayıt teknolojisi olan ''monitoring ve mosaic'' sistemleridir.

Monitoring ve Mozaik sistemleri ile; DVB/S/S2 (uydu), ASI, SDI veya IP yayınları 24 saat monitör etmek, resim ve ses hatalarını, dijital headend transport stream sorunlarını kayıt altına alarak herhangi bir hatada müdahale edebilmek için uyarılma imkanı vardır.

Bu teknoloji ile DVB veya IP tabanlı 50 adede kadar MPTS (çoklu TV yayın akış paketi), 250 adede kadar SPTS (her kanala ait bir IP no.su olan sistem) stream 7gün /24 saat izlenebiliyor ve analiz edilebiliyor.

Bu teknolojide monitoring ve dekoding için sunucu PCler çalışır.
Bunların herbirinin 9 adet HD veya 30 adet SD veya bunların aynı matematikle oluşturulmuş kombinasyonları işlenebilir.

Ekran görüntü şekli; 3 * 4 = 12 TV Kanalı .. 3 * 3 = 9 TV Kanalı gibi çeşitli kombinasyonlarda yapılabilir.
Mosaic ekranına radyo kanal yayınları, saat, çeşitli ses gösterge vumetre grafikleri, logolar eklenebilir.




Ayrıca oluşturulan bu çok kanallı mosaic görüntüsü; sistemin çalıştığı PC server cihaz çıkışındaki HDMI ekran çıkış sinyali encoder ile yine IP formatına çevrilerek istenilen noktalara yerel network veya internet üzerinden stream edilerek iletilir.

IP halinde iletilen bu mosaic sayfaları; settopbox cihazı ile tekrar HDMI çıkışlı hale getirilerek istediğiniz herhangi bir noktada büyük ekranlı televizyonlarda izlenebilir.

Kaliteli monitoring parametreleri elde etmek için bu PC’lerde PCIe GigE port kartları bulunur. Lokal NIC’ler de kullanılabilir.
Sistem donanım bileşenleri bir adet sunucu görevi yapan bir PC cihazı, Dektec XPect yazılımı ve yayınları alıp işleyen PC ye takılı bir PCIe kartıdır.

IP, ASI, SDI, DVB-S2, hangi girişi isterseniz uygun DEKTEC kart ile veya lokal PC Ethernet portundan sağlıyorsunuz, yayınların hangi girişlerden sağlandığı yazılımı ilgilendirmiyor.
Eğer televizyon yayınlarınız IP formatında ise ?
Karta gerek kalmıyor, Hardware-Dongle alıyorsunuz. Bu dongle lisansları taşıyor.
Yazılımı hangi PC’de çalıştırmak isterseniz, bu dongle o PC’de bir USB portuna takılı oluyor.

Monitoring - Mozaik sistemi sayesinde neler yapılabilir ?

Digital Televizyon yayınının sistem yöneticisi tarafından izlenmesini, tüm MPEG TS parametrelerinin görüntülenmesini, ölçülmesi, kesilme bozulma.. hata durumunda uyarılması sağlanabilir.

Gerçek zamanlı (real time) transport stream analiz özellikleri, TR 101 290 priority 1, 2, 3 hataları görülebilecektir.

Dijital headend, merkezi uydu tesisatı, ip tv - ott portalı gibi TV yayıncılık sisteminin PID, servis ve tablo değerleri gibi çeşitli parametreleri görüntülenebilir.

MPEG-2, H.264 ve H.265 / HEVC yayınlarını çözerek ekranda görüntüleme (dekoding) yapılabilir.

izlenen yayınların transport stream kayıt özelliği vardır.

Sistemin kontrol aksiyonlarının belirli durumlar oluştuğunda tetiklenmesi sağlanabilir.

Sistemin kontrolu bir kontrol bilgisayarı vasıtasıyla uzaktan izlenilip yönetilebilir.

Uygulama sırasında kullanılan kaynaklar;
Dektec XPect yazılımı, Dektec 2160 DVB/S PCI giriş kartı.