CitizenFour / Edward Snowden / Belgesel Film


Digiturk film kanallarında bu hafta izlediğim; internet ve telekomünikasyon teknolojisinin; teknolojiyi elinde bulunduran güçler tarafından nasıl ve ne amaçlar için de kullandığını belgeleyen güzel ve tarafsız kaynaklarca ödüllendirilen ibret alacağımız bir belgesel film.

Film; 2013 yılında Citizenfour kodunu kullanan ABD yönetimi yan kuruluşu olan N.S.A. sistem analisti Edward Snowden'in çalıştığı kurumun özel hayatın gizliliğini ihlal edip, yasadışı dinleme izlemeler yaptığını kanıtlayacak belgelere sahip olduğunu şifreli bir e-posta ile bildirerek gazeteci Poitras ile Hong Kong’daki bir otel odasında gizlice buluşması ile başlar.

Poitras, buluşmaya The Guardian Gazetesi’nin kameremanıyla gider ve bu süreç başlangıçtan itibaren her adımı kameraya alınarak belgelerle, basın toplantısıyla gözler önüne serilerek uluslararası kamuoyuna belgeli, dökümanlı, binlerce kopyalanmış dosya ve görüntülerle ifşa edilir.


Global telekomünikasyon şirketlerinin şebekeleri, visa-master gibi global finans tröstlerinin banka kredi kartları ve California kökenli sosyal medya platformlarının hayatımıza girmesiyle birlikte istihbarat örgütlerinin kullanıcılar hakkındaki özel bilgilere ulaşmasının teknoloji olarak bir tuş uzaklığında olması söyleminin amerika ve tüm dünyada gerçekleşen halinin belgesel versiyonu.

Bu belgesel filmden sonra, ABDli ünlü yönetmen Oliver Stone de; aynı konu ile ilgili bir film çekti. Büyük film yapımcılarının destek vermediği bu film Fransa ve Almanya'nın mâli katkısı ile bitirilerek 2016 yılı Ağustos ayında vizyona girdi.

Belgesel Filmden alıntılar;

- Amerikalılar 11 eylül saldırısından bu yana terörizmi her şey için bir mazeret görüyor, her şey ulusal güvenlik ve vatandaşlarımızı koruma adına yapılıyor zannediyor. Gerçekse bunun tam tersi.

- Bir sürü dökümanın terörizm veya ulusal güvenlik ile âlakası yok, ülkeler arasındaki rekabet ve şirketlerin endüstriyel, finansal veya ekonomik konularla ilgisi var.

- Ama görüştüğünüz herkesi ve onların da görüştüğü herkesi, nerede olduğunuzu, ne zaman görüştüğünüzü ve görüşme süresini ve yerini bilirsem o zaman karakteriniz, aktiviteleriniz ve hayatınız hakkında bir sürü bilgi edinebilirim. Bu özel hayatın geniş çaplı ihlalidir.

- Bu sistem, her bir bireyin neredeyse çevrim içi (internete bağlı iken) yaptığı her şeyi takip ederek kayıt altına almaktadır.

- Eğer a.b.d. vatandaşı iseniz sizin tüm verilerinize ulaşmak icin N.S.A. nın mahkemeden izin almasi gerekiyor .. ki zaten hep alabiliyorlar.
Ama amerikan vatandaşı değilseniz hiçbir izne gerek kalmıyor. Ekonomik, özel, politik herşeyinizi dinleyebiliyorlar.

- Google'da ne aradığın, amazon'dan ne satın aldığın, telefonunla nereden, ne zaman, kiminle konuştuğun, kredi kartınla en son nereden, kaç paraya, ne aldığın, ev telefonunun ahizesi kapaliyken bile dinleme yapılması (voice over ip teknolojisi) mümkün ve yapılıyor.

- Bu bilgiler ile milyar dolarlık ihalelerde, siyasilerin özel hayatlarinin ifşasında, kilit noktadaki insanlara şantaj yapılarak a.b.d. 'nin kendi çıkar ve politikalarını yürütmesinde kullanılıyor.

- Bizlerinde; direkt ve dolaylı olarak bağlantıda bulunduğumuz teknoloji firmalarının N.S A. ile karşılıklı anlaşma ile bağlantıların entegre edildiği tarihler.

2007 – microsoft / hotmail - 2008 – yahoo mail

2009 – google / gmail - 2009 – facebook

2010 – youtube - 2011 – skype / a.o.l. - 2012 – apple .. ve bunun gibi.


- İnsanların eskiden özgürlük ve hürriyet dedikleri şeye biz şimdi gizlilik - mahremiyet diyoruz ve şu an gelmiş mahremiyetin yok olduğunu konuşuyoruz.

- Mahremiyetimizi kaybettiğimizde; rahat konuşup, düşünüp, fikrimizi açıklayamaz .. özgür bağımsız olarak yaşayamayız.



Tür : Belgesel - Yönetmen : Laura Poitras
Oyuncular : Edward Snowden, Greenwald Glenn, William Binney
Süre : 108 dk - Yapım Yılı : 2014 - Türkçe
Türkçe seslendirme iyi yapılmış. Yayından Kalkacağı Tarih : 23.11.2016

Rusya'nın Yandex ile kendi arama motoru, mail platformları, sosyal medyaları kurmasına ..
Çin'in ülkesindeki amerikan sosyal platformlarını kısıtlayıp kendi sosyal medya portallarını ve önemli şehirleri arasında özel network ağı geliştirmesine ..
İran'ın maruz kaldığı siber savaş dolayısı ile medya, uydu ve telekomünikasyon tekellerini sansürleyerek yasaklamasına; özgürlük liberallik adına  'höyküren - çemkiren ' beyinleri bir karış havadaki neo liberâl tatlı su demokratı hayâlperestlerin bu belgeseli izleyerek 'titreyip kendine dönmelerini' temenni eder . . .

ülkelerindeki her türlü data, haberleşme, internet, medya akışlarını atlantik emperyalistlerinin küresel teknoloji çetelerine açık tutan,
özelleştirme / liberâlleşme ayaklarında onları kendi ülkesindeki stratejik telekomünikasyon şebekelerine buyrun .. burdan yakın ! diyerek ortak eden yöneticilerin de;
bu filmi izleyerek, telekomünikasyon - savunma - internet - finans sektörleri teknolojisinde kimlerle dans ettiklerini öğrenmelerini umud ederim'.