Medya Grubu IPTV ve QAM Headend Projesi

Proje; Medya Grubu televizyon kanalları yayın merkezlerinin, radyoların, gazetelerin ve dergilerin teknik yönetim ve idari binalarında Televizyon yayınlarını, radyo kanallarını izleme, kayıt, işleme .. muhabirler ve diğer kurum çalışanlarının olduğu yerlerde tesisat merkezinin değişimi ve düzenlenmesi.

Daha önceki yıllarda analog televizyon yayın merkezi / smatv headend / olarak kurulmuş olan Medya Grup bina merkezi TV tesisatı yayınları Dijital SMATV headend ve IP TV headend aynı noktadan çalışacak şekilde Hybrid olarak yenilendi.

Kurumun kendi TV - Radyo Kanallarının uyduya çıkışlarının yapıldığı uplink merkezindeki uydu antenlerden alış olarak kullanılan Türksat / Hotbird / Eutelsat 7' uydu antenlerinden alınan yaklaşık 300 TV ve radyo kanalı, kurumun en üst katındaki yayın yönetim merkezindeki rack kabinlerin olduğu bölüme 16 transponder girişli - Uydu IP Gateway cihazlarından 3 ad. kullanılarak öncelikle IP TV yayınına dönüştürüldü.


Medya merkezi stüdyo,TV yayın ip tv ve RF cihazları

S.P.T.S. olarak adlandırılan (single program transport stream) yöntemi ile her tv ve radyo kanalına bir ip numarası verildi.

Medya grubunun kendi yayınları başta olmak üzere belirli bir grup ve sıralama mantığı ile adreslendirilen bu yayınlar medya merkez binasının Multicast özellikli network switchleri ile yerel network omurgasına iletildi.

Abonelik gerektiren haber ve spor kanalları, özel içerikler, çok ekranlı matrix switch görüntü kaynakları gibi
çok çeşitli yayın kaynakları da Blankom Grup Encoderler ile IP formatlı TV yayınlarına dönüştürüldü.

Yerel network tesisatına bağlı olan noktalarda büyük ekranlı televizyon cihazlarında IP giriş HDMI çıkışlı Blankom settopboxlarla izlenen yayınlar, aynı zamanda multicast özellikli bu networke bağlı olan PC, Laptop, IPad gibi cihazlardaki VLC Player programıylada izlenecek hale getirilmiş oldu.

Headend odasında IP olarak üretilen bu kanallar; aynı zamanda Blankom 5016 IP / QAM dönüştürücüler ile de QAM modülasyonlu DVB-C denilen RF bazlı koaksiel kablodan iletilen dijital headend TV yayınları haline getirildi.

Böylece ip tv olarak elde edilmiş tüm kanallar aynı zamanda firma çalışanlarının bulunduğu ofislerde, kurumun ortak kullanım salonlarında, yöneticilerin odalarında direk olarak televizyon cihazlarından RF DVB-C özellikli (Cable TV) izlenebilecek şekilde dijital hale getirildi.

Çok miktarda tv, gazete, dergi, radyo grubunun olduğu katlarda eski tip- DVB-C tuner olmayan televizyon alıcılarında da yayınlar IRENIS QAM settopbox cihazlarıyla izlenebiliyor.



DVB-C tuner özelliği olmayan TV ekranları için settopbox

Yerel networkün herhangi bir noktasından veya internet bulutu üzerinden web arayüzü ile uzak erişim özelliği bulunan bu headend cihazları ile ; aynı zamanda kurumun monitoring mozaik sistemi ile anlık olarak yayın kalitesinin ve hatalarının izlenebilmesi, merkezi yayın sisteminin kanallarının düzenlenebilmesi amacıyla da kullanılabilir hale gelmiş oldu.

Koaksiel kablo ve ethernet kablolu her iki dağıtım altyapılı sistemde de kullanılan bu headend çeşidine literatürde Hibrid dijital headend deniliyor.



IP TV kaynaklı yerel network ve kablo tesisatından yayın yapan hibrid headend blok şeması