YouTube Facebook Vimeo ve CDN firmaları ile internet üzerinden canlı yayın

Sosyal medya platformlarının, youtube vimeo gibi video sitelerinin popülerleşmesi ve internet bağlantılarının yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden canlı yayıncılık yapma teknolojisi de çok kullanılan bir uygulama haline geldi.

Bu yazımızda da; herhangi bir etkinlik, toplantı, sosyal faaliyet v.b. gibi aktivasyonları herhangi bir kamera + encoder cihazı vasıtası ile internet üzerinden canlı yayın teknolojisi ve ayarları konusu işlenecek.
Video portalları, sosyal medya platformları veya video server (CDN) hizmeti sağlayan firmalar sizin ürettiğiniz canlı yayın içeriklerini her türlü IP alıcılı kaynaklar ile izlenebilmesi ve aynı anda çok noktadan izlenebilmesi için bünyesinde gelişmiş programlar barındıran video server hizmeti sağlarlar.

Bu tür serverların sizin canlı etkinlik video kaynağınızı RTMP format ile çalışan server bağlantı sistemi ile çekerek internet üzerinden yayınlanacak şekilde işlerler.

YouTube Live Stream


Youtube hesabınıza girin, sağ üst köşedeki profil resminizin de olduğu yerden Creator studio (içerik stüdyosu) sekmesine tıkladığınızda
sol bölümdeki menü bölümünde CANLI AKIŞ ( Live Events) alt menüsünü göreceksiniz.

Hemen Akış gerçekleştir. / Sağ üst bölümde; Akışı başlatmak için kodlayıcınızı (encoder) başlatın yazısı görülür.



You Tube canlı yayın sayfasına giriş

Yukarıda görülen YouTube ekran görüntünüzün en alt bölümünde verilen Server url ve stream name/key değerlerini encoder cihazımızın RTMP satırında kopyalayıp yapıştırarak encoder (kodlayıcı) cihazımızı canlı yayın yapacak şekilde hazırlamış oluruz.

Akış URL adresi ve Akış adı/anahtarı encoderdeki RTMP satırına aralarına ( / ) işareti konularak girilir.

YouTube'a göre 2 .. 3 Mbps. upload arasında canlı 1080p içerik akışı yeterlidir. Kullanmak istediğiniz çözünürlüğü
ve bit hızını encoderinizin Main Stream web arayüzünde ayarlayarak yayın kalitenizi belirliyebilirsiniz.
Encoder cihazı main stream menüsü web arayüzü

Akışı durdurmak için kodlayıcınızı durdurun. Akışınız tamamlandığında otomatik olarak herkese açık bir video oluşturulur ve takipçilerinizin, kanalınıza girecek olanların daha sonra görüntülemeleri için youtube hafızasına yüklenir.

Not; tüm ayarlarınız doğru fakat canlı yayın akışınız gönderilemiyorsa ? encoder ağ ayarlarınızı kontrol edin, DNS ayarlarının doğru olduğundan emin olun.

Facebook Live Stream


Benzer şekilde Facebook kurumsal sayfanız veya herhangi bir amaç için açtığınız sayfanıza girdiğinizde ( Facebook platformu bireysel hesap üzerinden canlı yayın imkanı vermez)
sayfanızın üst ana menüsündeki YAYINLAMA ARAÇLARI sekmesine tuşladığınızda size canlı yayıncılık imkanı sağlar.

Buradaki Connect sekmesine tıkladığınızda . . encoderinizin RTMP satırına girmeniz için aynı diğer portallardaki gibi server URL adresini ve sizin sayfanıza özel stream key adresinizi verir.
Facebook canlı yayın sayfa görüntüsü

Bu url adresini ve stream key'inizi yine aralarına / işareti koyarak kullandığınız encoderin RTMP satırına girerek Facebook canlı yayınına bağlanmış olursunuz.
encoder cihazı stream menüsünde facebook canlı yayın linkinin yazılması
Diğer sosyal medya ve video portallarında olduğu gibi, Vimeo video ve canlı yayıncılık portalında da hesabımıza girerek Live stream (canlı yayıncılık) bölümüne girerek Vimeo tarafından bize verilen akış URLsinin sonuna / (slash) işareti ekleyerek devamında akış anahtar harf ve rakam dizisini ekleyerek canlı yayın yapabiliriz.


Alttaki iki resimde de; Vimeo Video Platformu televizyon kanalı canlı yayın akışımız ve encoderimizdeki Main Stream Status sayfa görüntümüzü izleyebilirsiniz.

Vimeo video platform hesabımızın ekran görüntüsü


encoderde vimeo linkimizin url adresi yazılmış web arayüzü
 Bazı ülkelerde, yerel yasalar veya o ülkedeki özel düzenlemeler nedeniyle enkoderinizdeki RTMP yayın akışınızı internet bulutu üzerinden YouTube'a veya Facebook'a gönderemezsiniz.
Bu durumlarda o ülkenin yerel CDN (içerik dağıtım server) şirketleri aracılığı ile internet üzerinden canlı yayın yapabilirsiniz.

CDN Live Stream


Bu tür sosyal medya platformları, video portalları gibi ücretsiz yayın yapma olanağı sağlayan yerler dışında .. tamamen kendi imkanlarımız ve bize özgü bir kompozisyon ile aylık ödeme yaparak hizmet alabildiğimiz CDN / Content Delivery Network firmaları üzerinden de canlı yayıncılık yapabiliriz.

Bu tür yayıncılıkta herşey bizim kontrolümüzde, reklamsız, reklam alınacaksa da reklam geliri bize ait olacak şekilde ve kendi web sitemiz, firma sitemizden yayınlanacak şekilde internet üzerinden canlı yayın yapabiliriz.

Aşağıdaki görüntülerde de özel bir CDN firmasından alınan hizmet üzerinden yapılan bir canlı yayın linkinin ve / işareti konularak devam eden canlı yayın anahtarının encoder RTMP satırına girilmiş durumu ve yanında da canlı akış bağlantısının (Connected) uyarısıyla sağlıklı olarak yapıldığını gösteren ekran alıntısı görülüyor.
Resim yazısı ekle

CDN firmasının verdiği rtmp linkinin, encoder stream satırına girilmiş görüntüsü

Uygulamada kullanılan ürünler;

IRENIS ve Blankom markalı Encoder cihazları

Youtube, Facebook, Vimeo Platformları

Noc CDN canlı yayın rtmp live stream bağlantısı